Dobbelstenen D10 en D11, aanloop naar kubus D12
Idee
Hier gebruik je de start-/stopschakeling van dobbelsteen D05 of D07 eerst als looplicht om LED's elk op hun beurt te laten oplichten. Dit vormt de basis voor dobbelsteen D10,
waarbij het tot D10SST omgebouwde looplicht met behulp van een diodenmatrix steeds het gewenste ogenpatroon oplevert.
Door de eerste diodenmatrix DMAT1 loopt de LED-stroom, maar bij de tweede diodenmatrix DMAT2 is dat niet het geval omdat deze matrix zich voor de stuurtrap van de LED's bevindt.

Nog twee varianten
De start-/stopschakeling D10SST is speciaal door dat extra IC dat bij D11 is vervallen, maar voor D11 is het display DD8 groter uitgevoerd. Dan is er om dit spektakel af te ronden
ook nog een geheimzinnige schakeling met een toetsenbordje, waarbij het ogenpatroon ontstaat door de afgeschermde diodenmatrix DMAT2A.De prototypen
Aan de hand van het bovenstaande blokschema herken je vast wel de twee verschillende uitvoeringen van de diodenmatrix bij dobbelsteen D10 (midden) met het kleine rode en grotere gele display (rechts).
Het display daarboven geeft het gegooide aantal ogen ook nog als een decimale waarde (cijfer) aan met behulp van de universele code-omzetter DOMZ1 die bij dobbelsteen D05 al is besproken.
Helemaal links zijn het toetsenbordje, de afgeschermde diodenmatrix annex stuurtrap DMAT2A en het bijbehorende groene display te zien.

Complete artikel
Nieuwsgierig? Lees dan het hele artikel, compleet met alle schema's. Download pdf-document Dobbelstenen D10 en D11 met diodenmatrixDeze afbeelding geeft alvast een indruk van dobbelsteen D11, waarbij grote LED's van 10 mm in een drietal kleuren zijn toegepast.

Klik op het pictogram voor andere zelfbouwprojecten