Kransraadsel in virtueel doosje

Voor de doorzetters volgt hier een ingewikkelder tangram waarbij een cirkel in tien stukjes is verdeeld. Deze tangram, opgeborgen in een kartonnen doosje met gelijmde houten opvulstukjes in de vier hoeken, is eind 1800 in Europa op de markt gebracht door Richter en Co. Het internationale karakter van dit speeltje was destijds af te leiden van het dekseltje, waarop in meerdere talen de naam Kransraadsel, Circular Puzzle, Kredsgaade, Le Probleme du Cercle en Kreis-Rätsel voorkwam. Met de computer en het tekenprogramma FrontDesigner is een virtueel doosje voor deze mooie tangram met zijn vele mogelijkheden ontworpen; kijk maar even mee.

Hier is gekozen voor een doosje met een schuifdeksel dat uit twee helften bestaat. De bedoeling is om het dekseltje in de richting van de pijltjes vanuit het midden te verschuiven zodat het kransraadsel zichtbaar wordt: het dekseltje schuift dan over de linker en rechterrand van het doosje heen! Dit is weliswaar een 'denkbeeldige' actie, maar door voorzichtig te manipuleren met de muis lijkt het net echt...

      

Kijk, het dekseltje gaat iets open en schuift over de randen van het doosje... er is al iets meer zichtbaar van het kransraadsel. Door de beide helften van het deksel wat verder open te schuiven, is ook al te zien dat het kransraadsel wordt omgeven door de 'houten' opvulstukjes in de vier hoeken van het doosje, hier gearceerd aangegeven.


Door het dekseltje nog wat verder te openen, wordt het complete kransraadsel zichtbaar en blijkt tevens, dat de houten opvulstukjes hier als extra detail met schroefjes zijn vastgezet op de bodem.


Als het doosje helemaal is geopend, kan het kransraadsel er uit worden genomen. Wat dan overblijft, is de omtrek van het kransraadsel met de verdeling van de tangramstukjes op de bodem van het doosje, hier getekend in zilver: als dat geen 'voornaam' doosje is...


Klik hier om meer te lezen over de constructie van het kransraadsel.